City Office Fit Out

GRC panels signage and logo

City Law Offices. GRC panel feature.

Office fit-out is a frequent, material-intensive upgrading cycle. Interior finishes for commercial space are usually replaced every three to five years with significant waste of energy and resources. The absence of an integrated business model for material re-use and the very notion of construction waste are among the reason for such lack of efficiency. Significant improvements have been achieved since the Climate Change Act 2008 and important guide lines are now available to commercial and private clients (Wrap, Green Guide to Sustainable Materials). The primary focus is on material recycling, which, although beneficial for limiting the consumption of natural resources, is still an energy intensive and CO2 emitting process. We believe that designers have the ethical responsibility (and the professional skills!) to eradicate the notion of waste and, by working in partnership with the rest of the supply chain design longer lives for materials from cradle to cradle.

City Law Offices, recycled modular frames.

City Law Offices, recycled modular frames.

For the City Law Offices project in Moorgate, London, we focused on the re-use of the existing materials making the most of the modularity of the 1970’s City Tower block. The brief came from out Client, an international law firm, who decided to relocate their London Headquarters. Our objective has been to minimise the material impact of the new partitioning works whilst maximising the visual impact of the new finishes. This has been achieved by working together with the Contractor to assess how to make best use of the existing studworks, door frames and ceiling system. Through an innovative access control system we managed to remove the need for a traditional reception space, increasing the space efficiency and improving budget performance. To raise staff awareness we designed a energy-saving lighting system, which shuts off all lighting and small power circuits at once, as the last employee leaves the office, via a single button. The simplicity of our user engagement strategy resulted immediately in reduced consumption and CO2 emissions.

Detail, meeting room urban wallpaper.

Detail, meeting room urban wallpaper.

,